PET-vilt voor optimale akoestiek in poppodium Slachthuis - Vilton

PET-vilt voor optimale akoestiek in poppodium Slachthuis

Vorig jaar oktober opende het popcentrum Slachthuis haar deuren in Haarlem. De bijzondere locatie van Slachthuis, vernoemd naar de voormalige functie van het gebouw, werd in 1907 geopend om de vraag naar vlees vanuit de regio te voldoen. In 1993 verloor het slachthuis zijn functie, waarna het een lange tijd leeg stond en in verval is geraakt.

Samen met de ontwikkelcombinatie BPD en Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. heeft de gemeente Haarlem gewerkt aan een herbestemming voor het terrein, waarbij een poppodium is gerealiseerd met verschillende oefenruimtes voor Haarlemse muzikanten. Vilton mocht de materialen leveren om deze ruimtes te voorzien van het brandveilige PET-vilt: zo wordt er een prettige akoestiek gecreëerd in de oefenruimtes voor een optimale geluidsbeleving.

Transformatie van het Slachthuisterrein
Aan de oostkant van Haarlem bevindt zich het historische Slachthuisterrein. De monumentale gebouwen in dit gebied zijn, samen met een gedeelte nieuwbouw, getransformeerd voor Haarlemmers die hier kunnen wonen, werken, eten en musiceren. Het betreft een duurzaam stedelijk gebied met veel groen, water en hergebruikte materialen.

Aan de oostkant van Haarlem is het historische Slachthuisterrein getransformeerd.

Alle gebouwen van het oorspronkelijke Slachthuisterrein – van het slachthuis tot de directeurswoning – hebben een nieuwe functie gekregen. Samen met de ruim 160 nieuwbouwwoningen vormen ze één architectonisch geheel. Centraal in het hoofdgebouw bevindt zich nu het popcentrum Slachthuis.

Brandveilige PET-vilt voor verbetering van de akoestiek
Verschillende partijen werkten aan de transformatie van het Slachthuisterrein. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. is in de rol van aannemer van het eerste idee tot en met de oplevering betrokken geweest bij dit project. Zij wonnen samen met gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) de aanbesteding en schakelden Vilton in toen bleek dat het eerder gekozen product niet voldeed aan de brandcertificering.

Het PET-vilt van Vilton heeft brandklasse B en bleek uitermate geschikt voor verschillende ruimtes in het popcentrum. Het team van Vilton Silent Building ging om tafel met de aannemer waarna engineers de oplossing per ruimte hebben ingetekend. Het resultaat was een 3D-ontwerp van de verschillende wanden in de oefenruimtes. Vilton leverde uiteindelijk 800 vierkante meter aan PET-vilt panelen, waarna ze door een bouwpartner op locatie zijn gesneden en gemonteerd.


Diverse oefenruimtes zijn voorzien van geluiddempende panelen van PET-vilt.

De diverse inzetbaarheid van PET-vilt
Voor Vilton was dit een bijzonder project: de montage van het PET-vilt verliep anders dan anders. Zo zijn de panelen niet vlak tegen de wand – zoals in gymzalen – maar onder een hoek voor een betere diffusiteit gemonteerd. De blikvangende panelen optimaliseren de akoestiek van de ruimtes en zijn een lust voor het oog.

Met een frisse kleur als Apple Green worden de panelen van Vilton een echte blikvanger.

De diverse mogelijkheden voor de panelen maken het PET-vilt nog geschikter voor het popcentrum. Zo is het gerecyclede vilt beschikbaar in diverse kleuren, waarbij er voor Slachthuis naast Off White gekozen is voor Apple Green, Silver- en Marmor Grey. Klanten bepalen zelf hoe groot de panelen zijn en hebben hierdoor volledige ontwerpvrijheid. Vanuit de standaard maat 1220 x 2440 millimeter, in 12 of 24 mm dik, vanaf 100 panelen, kan iedere afmeting in de fabriek gesneden worden op de special CNC machine. Een akoestische oplossing wordt op deze manier voor de architect een extra toevoeging aan de uitstraling van een ruimte.

Onze wandpanelen worden gemaakt van gerecyclede PET-flessen en is zelf ook weer recyclebaar. Wilt u meer weten over de producteigenschappen van PET-vilt? U vindt ze op de website van Vilton Silent Building.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij