Zekerheid en garantie bij project De Groene Kaap - Vilton

Zekerheid en garantie bij project De Groene Kaap

Op bezoek bij ontwikkelende bouwer Stebru voor het project ‘De Groene Kaap’ zitten we in het kantoor van hoofduitvoerder Fred Bijkerke. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van dit grote project dat vlak naast de keet in de Rotterdamse haven (Katendrecht) uit de grond wordt gestampt. Met 455 woningen is De Groene Kaap het grootste woningbouwproject in Rotterdam van dit moment, maar het is meteen duidelijk dat Bijkerke het project helemaal onder controle heeft. Ook qua lucht- en waterdicht bouwen.

De sleutel van dat succes ligt, naast de soepele samenwerking binnen zijn team, ook in het vertrouwen in zijn vaste bouwpartners. Partners zoals Vilton op het gebied van afdichten en dilataties. Bijkerke benadrukt hoe belangrijk advies is. “De reden waarom ik en ook mijn collega’s voor Vilton kiezen is vanwege het advies. Als we in de ontwerpfase met een probleem zitten of met iets waarvoor we een oplossing willen, dan roepen we Vilton aan tafel voor een gericht advies.” In deze gesprekken worden op basis van de detailtekeningen ideeën uitgewisseld hoe het beter, sneller of goedkoper kan.

Stadspark op daken De Groene Kaap
De Groene Kaap is een bijzonder project. Door de vele daktuinen wordt het project min of meer een stadspark dat overdag vrij toegankelijk is. Iedereen kan door het park wandelen, op een bankje zitten of via bruggen tussen de gebouwen van blok naar blok lopen. Er komen ook moestuinen en speeltoestellen. ’s Avond sluiten de poorten en hebben alleen bewoners toegang. De Groene Kaap wordt een groene oase in de stad.

Gouden samenwerking
Vilton is voor Stebru partner op het gebied van dilataties, het waterdicht maken onder het maaiveld en het water- en luchtdicht maken van gevels. Ook voor opleggingen van onder meer balkonplaten, trappen en bordessen zijn de experts van Vilton de keuze van Stebru. Als typerend voorbeeld noemt Bijkerke de samenwerking met Dré Meesters, Manager Techniek & Innovatie van Vilton, bij het waterdicht maken van de parkeergarage en de zes kraanpoeren. “Die samenwerking is goud”, benadrukt hij. “Juist als het gaat om die dingen die je niet dagelijks maakt, komt de meerwaarde van een specialist als Vilton goed naar voren.”

Innovatief en snel waterdicht
Bij het storten van de keldervloer is er op advies van Vilton gebruik gemaakt van het expansievoegprofiel DHI, een verloren bekistingsysteem met voegenband als waterdichting. Dat had als groot voordeel dat het storten van de vloeren sneller ging. Bijkerke: “Als we iets niet hebben, is het tijd. Dus proberen we zo weinig mogelijk oponthoud te hebben en innovatief te zijn. We hebben toen een zo groot mogelijke fase in een keer gestort.”

Dilatatie parkeerkelder
In de Groene Kaap zijn vijf woontorens verbonden aan laagbouw. Dat vereist dilataties in de constructie van De Groene Kaap om de bouwdelen van elkaar los te koppelen om bewegingen te faciliteren én tegelijkertijd de druk van het grondwater op te vangen. Anders staat het water in de kelder tot het grondwaterniveau met alle gevolgen van dien op bijvoorbeeld de tien liften in het project. Omdat de omvang van de dilataties zo groot was, waren er speciale profielen op maat nodig. Ook de vorm en loop was bijzonder, zeker niet rechttoe rechtaan. “De constructeur had weliswaar aangegeven wat er gedaan moest worden bij De Groene Kaap qua dilataties, maar het is de kracht van Vilton om met kennis van zaken te adviseren, mee te denken en mee te kijken bij problemen: hoe krijgen we het gebouw dicht.”

Maatwerk bij De Groene Kaap
Fred Bijkerke is ook zeer te spreken over het oplossend vermogen en de maatwerkoplossingen van Vilton. “Lastige details staan vaak niet op de tekening. Bijvoorbeeld bij prefab metselwerk en betonplaten. Een kitnaadje ertussen kan gewoon niet. Want als er water over prefab muren of isolatie heen stroomt, zoekt het toch zijn weg naar binnen.” Dus toen Stebru Vilton om hulp vroeg, ontwikkelde Vilton een maatwerkoplossing die direct in het werk kan worden aangebracht.

Waterdicht
Water vindt zijn weg naar binnen via het kleinste gaatje en kiertje door de isolatie heen, weet Bijkerke. “Ga dan maar eens uitzoeken waar het vandaan komt. Er is maar één manier: zorgen dat alles dicht is. Als je moet slopen bij lekkage heb je een probleem. Je kunt het staande metselwerk er wel uittikken, maar je repareert het niet zo snel.” Daarom is voor Stebru advies inwinnen en zorgen dat een gebouw dicht is van het grootste belang. Voor Bijkerke gaat het hierom: “Zekerheid en garantie dat het waterdicht is.” Als het gaat om waterdicht bouwen is Bijkerke heel resoluut: “Voor mij, en eigenlijk voor al mijn collega’s geldt, dat we automatisch naar Vilton gaan voor alles wat te maken heeft met slabbes en het waterdicht maken van een bouwproject. Simpel. Andere leveranciers kunnen misschien wel kleine productjes en ook slabbes en afplaktape leveren, maar ze leveren niet het advies en de ondersteuning die Vilton biedt. Vilton is echt, écht gespecialiseerd in gevelsluitingen en waterdicht maken.”

Luchtdicht
Luchtdicht bouwen bij hoogbouw vraagt veel zorg en aandacht. “Dat gaat heel ver”, vertelt Bijkerke: “Iedere gevel in dit project heeft zijn eigen code omdat de ruiten variëren qua windbelasting. Alles om de warmte binnen te houden. De normen worden steeds hoger en dat komt qua bouw in alles terug.” Over het belang van opleggen en lucht- en waterdicht bouwen is Bijkerke duidelijk: “Niets is vervelender dan scheuren in je vloer of wateroverlast. En bij een blowerdoortest of andere meting moet je gewoon echt dicht zijn. En als je bij de test niet luchtdicht bent, ben je op slopershoogte. Stel dat je op de 14e verdieping in je toren lekkage hebt, dan moet je altijd een grote kraan huren. Dan kun je de gevel eruit halen en moet je op de een of andere manier de gevel toch weer dicht zien te krijgen. Je moet gewoon zorgen dat het goed is.” Voor Bijkerke is de oplossing simpel: een specialist erbij halen. “Vilton is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de bouw en geeft hierdoor goed advies.”

Aanbrengen
In project De Groene Kaap heeft Stebru voor het eerst de keus gemaakt om waterdicht bouwen te laten uitvoeren door Vilton in plaats van door de onderaannemer die het stelwerk doet. Waarom? “Vilton doet de montage omdat het dan goed zit. Vilton voert het precies zo uit zoals ze het zelf voorgeschreven hebben. Dat geeft een goed gevoel.” En dat is belangrijk, want Bijkerke wil ook dat alle stakeholders zoals opzichters, opdrachtgevers, investeerders, Woningborg en Bouw- en Woningtoezicht tevreden zijn. “Met Vilton in de montage laat je zien dat je er serieus mee bezig bent, want er is een specialist aan het werk. Je ziet het ook aan de kwaliteit. Iedereen die er langsloopt is enthousiast.” Bijkerke ziet dit ook terug in rapporten en situatiefoto’s van De Groene Kaap met opmerkingen als ‘ziet er strak uit’, ‘ziet er netjes uit’, ‘is goed gedaan’, en ‘volgens instructie waterdicht’. Bijkerke neemt ook regelmatig zelf de proef op de som. “Bij testen met bijvoorbeeld een waterslang die je er langere tijd op zet, is het gebouw dicht. Gewoon perfect!”

Opleggingen
Dat Vilton ook veel ervaring heeft met opleggen, blijkt wel uit het oplegplan (‘een heel boekwerk’) dat Bijkerke heeft ontvangen van Vilton. Met systemen als oplegvilt en glijvilt om scheurvorming te voorkomen en akoestische opleggingen waarmee de parkeergarage ontkoppeld wordt van de diverse woonlagen. De afdeling Engineering van Vilton ontzorgt Stebru met deze aanpak zodat de juiste materialen op de juiste plek worden aangebracht bij project De Groene Kaap.

Jarenlange samenwerking
“Of ik Vilton zou aanraden?” Bijkerke lachend: “Zo min mogelijk, want dan ben ik de montagedienst zo kwijt aan anderen.” Meer serieus: “Vilton is de enige partij die je ontlast. Daar is Vilton gewoon het beste in. Vilton is een begrip. Niet alleen bij Stebru, maar ook bij bedrijven waar ik hiervoor heb gewerkt. Wat Vilton doet is gewoon goed. De producten van Vilton maken voor zichzelf reclame met het duidelijk zichtbare Vilton-logo. En de manier waarop de producten aangebracht worden, is eveneens reclame voor zichzelf, vindt Bijkerke. “Kijk, ik kan er van alles van vinden, maar het is gewoon goed. Dat is ook de reden dat we al jarenlang met elkaar samenwerken en dat we met elkaar de werken maken. We doen het met z’n allen.”

 

 

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij