Vilton partner in alle facetten bij Feringa Building in Groningen - Vilton

Vilton partner in alle facetten bij Feringa Building in Groningen

Een nieuw gebouw voor de faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen: het huidige complex voldoet niet langer aan de eisen en wordt daarom vervangen. In de zomer van 2019 is de bouw van Feringa Building gestart. Één van de grootste en meest indrukwekkende laboratorium gebouwen van Nederland: maar liefst 62.000 vierkante meter vloeroppervlak en vijf verdiepingen hoog. Voor Vilton een uniek project om in alle facetten als partner op te treden. Zo voert Vilton als bouwpartner de opdracht niet alleen uit, maar denken zij ook planmatig mee.

Project Feringa Building
Feringa Building is vernoemd naar de Nobelprijs winnende professor B.L. Feringa en is na oplevering in 2023 de thuisbasis voor bètastudenten. Het gebouw krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en zal naast kantoor- en college ruimtes ook bijzondere laboratoria bevatten. Denk bijvoorbeeld aan fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs.

Het nieuwe gebouw betreft een slim ontwerp dat niet alleen over meerdere faciliteiten beschikt, maar ook aardbevingsbestendig moest zijn. Acht jaar geleden, bij de ontwikkeling van Feringa Building, begaf het project zich namelijk nog in seismisch gebied. Inmiddels heeft de overheid de reikwijdte bijgesteld. Ondanks dat Feringa Building zich niet meer in dit gebied bevindt, spelen de maatregelen tegen eventuele trillingen nog wel een belangrijke rol bij de engineering en realisatie van het gebouw.

Trillingen opvangen middels dilataties
Feringa Building heeft een stevige constructie die is opgesplitst in afzonderlijke bouwdelen. Het is aardbevingsbestendig gebouwd: de bouwdelen kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen. Één van de constructieve maatregelen die een rol moeten spelen bij het opvangen van bevingen zijn dilatatievoegen. Tussen de diverse bouwdelen zijn grote dilatatievoegen toegevoegd om de eventuele horizontale bewegingen in de gebouwdelen te kunnen opvangen.

Vilton als gesprekspartner
Gedurende de uitvoering van Feringa Building komen er vanuit het ontwerp- en modelleurs team vragen over specifieke aansluitingen van de verschillende type vloerprofielen. Vilton treedt hierbij op als gesprekspartner voor een passend advies en uitwerking hiervan.

Één van de vragen was: “Hoe sluiten we het dakprofiel waterdicht aan op het gevelprofiel?”. Deze twee profielen moeten waterdicht zijn. Het was een uitdaging om dit zowel op tekening als in de uitvoering goed op elkaar aan te laten sluiten. Vilton werkte een detailtekening uit en zorgde ervoor dat het juist werd uitgevoerd. Als eindresultaat keurde de hoofdaannemer en opdrachtgever de detailtekening goed waardoor alle dakopstanden op deze wijze zijn uitgevoerd.

Timelapse constructie in 2021
Project Feringa Building verloopt ondanks een vertraging door de coronacrisis voorspoedig. Nog in december dit jaar zijn de eerste zogenaamde ‘wybertjes’ aangebracht boven de hoogste ramen van de gevel. Rijksuniversiteit Groningen maakte onlangs een timelapse met beelden van de webcam op de bouwplaats. Hier is de voortgang van het project dit jaar duidelijk zichtbaar. Het duurt nog even voor het project klaar is: naar verwachting wordt Feringa Building in 2023 opgeleverd.

Bekijk hier de timelapse van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dilateren door Vilton Services
Voor optimale veiligheid moeten bewegingen die ontstaan in betonconstructies worden opgevangen. Vilton draagt bij aan deze veiligheid door oplossingen te bieden zoals advies en uitvoering omtrent dilatatieprofielen en oplegblokken. Daarnaast denkt Vilton graag mee over de details van het project: bij zowel de begeleiding als de oplevering nemen wij een actieve rol aan. Zo bieden we een oplossing op maat.

Wil je meer weten over Vilton als bouw- of gesprekspartner? Laat vrijblijvend je contactgegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij