Vervangen van trillingsdempers met de ‘Frozen Bearing’-techniek - Vilton

Vervangen van trillingsdempers met de ‘Frozen Bearing’-techniek

Uitdaging: herplaatsing trillingsdempers
Klok Bouw BV Nijmegen, Ed. Züblin AG Duisburg en AGS architecten hebben het nieuwe onderkomen van poppodium Doornroosje gebouwd. In het gebouw zit een grote en kleine zaal voor respectievelijk 1100 en 400 bezoekers. Ook zijn er tevens 360 studentenwoningen van de stichting Studentenhuisvesting Nijmegen gevestigd. Om geluidsoverlast van de theaterzalen te beperken is de doos-in-doos constructie van de zalen op CDM ISO-VHSB trillingsdempers gezet. Deze dempers zijn zo ontwikkeld dat ze een resonantiefrequentie van 10 Hz aankunnen.

Tijdens de casco fase van de bouw constateerden de aannemers dat 2 trillingsdempers niet op de goede plaats gemonteerd waren. De zalen waren op dat moment al voor 95% casco gebouwd, waardoor de trillingsdempers 17 mm waren ingezakt. De bouwbedrijven konden ze daarom niet makkelijk demonteren en op de goede plaats monteren.

Oplossing: frozen bearingstechniek
In het ontwerpplan van de trillingsdempers was er rekening gehouden met de mogelijkheid tot vervanging van de dempers door middel van de ‘Frozen Bearing’-techniek. Dit plan die oorspronkelijk bedoeld is bij brandschade, is gebruikt voor het verplaatsen van de trillingsdempers die op de verkeerde posities zaten. Na het vijzelen van de onderconstructie heeft Vilton Services als eerste de houten onderconstructie onder de dempers weg geboord. Hierdoor ontspanden de dempers tot de originele dikte en konden de dempers weggehaald worden.

Vervolgens zijn de dempers door Vilton vervoerd naar fabriek van CDM (België) waar de dempers onder voorspanning zijn ingevroren tot -79 °C. Door het invriezen kwamen de dempers in glastoestand en werden ze zeer hard. De ingevroren en voorgespannen dempers zijn daarna in een gekoelde box met droog ijs vervoerd naar de bouw en binnen 24 uur geplaatst. De plaatsing was een precisieklus omdat de dempers na 1 à 2 minuten gingen uitzetten door de omgevingstemperatuur.

Resultaat: akoestisch geïsoleerde zalen
Na 24 uur konden de dempers weer volledig belast worden. Ze bevinden zich nu op de goede plek, waardoor poppodium Doornroosje twee zalen heeft die goed akoestisch geïsoleerd zijn.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Gerelateerde producten

    Werken bij