Project Koningsoord: 100% waterdicht - Vilton

Project Koningsoord: 100% waterdicht

Project Koningsoord in het Brabantse Berkel-Enschot is een bouwproject met karakter. Dit bijzondere nieuwbouwproject wordt gerealiseerd in de tuinen van de nabijgelegen voormalige abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningsoord’. Wat het project zo bijzonder maakt, is dat de sfeer van de abdij blijft behouden met zijn lanen, kronkelpaadjes, doorkijkjes en groene tuinen. De eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd. Hierin zijn soms zichtbaar en soms onzichtbaar de producten van Vilton verwerkt.

Bauke Madlener, Bouwplaatsmanager bij Heijmans voor dit project, wijst naar de muur in de keet. Daar hangt een plattegrond van Koningsoord waarbij het project in deelgebieden is opgeknipt. Kleurige dwarsdoorsnedes van appartementen, rijwoningen, tweekappers en vrijstaande huizen, koop en huur en dat alles naast winkels en voorzieningen. Er is een grote variatie in woningen, geen gevel is hetzelfde. Er zijn platte daken, schuine kappen, zeven soorten baksteen, verschillende kleuren voegen en diverse types goten. Heel fraai is ook dat in de architectuur van Koningsoord het kloosterverleden terugkomt in de vorm van bijvoorbeeld spitsbogen.
Hoewel de wijk nog in aanbouw is, is de bijzondere sfeer al voelbaar. Het kan ook niet anders met een oud klooster in de achtertuin. Het maakt dat project Koningsoord geen ‘doorsnee’ nieuwbouwproject is, maar een nieuwbouwwijk geïnspireerd op een rijke historie, met de wensen van nu.


Overzichtsfoto van het werk ‘Koningsoord’                          Voormalige abdij (maakt geen deel uit van het werk Koningsoord)

Polylood PP 
In de woningen in project Koningsoord zitten veel producten van Vilton verwerkt: viltopleggingen (Vilton 30), geluidsisolatie en diverse maten Vilton Polylood PP loodvervanger voor de aansluitingen bij galerijen, platte daken en balkons. Voorheen werden waterkeringen van lood gemaakt, tegenwoordig maakt vrijwel iedereen gebruik van loodvervangers zoals Vilton Polylood PP. Polylood PP wordt verwerkt en bewerkt als traditioneel bladlood, met als grote verschil dat Polylood PP, doordat het minder lasverbindingen nodig heeft, snel en gemakkelijk aan te brengen is. Het is eenvoudig in de gewenste vorm te kloppen en te buigen en doordat er minder lasnaden zijn, is er minder risico op lekkage. In grote projecten levert het gebruik hiervan in vergelijking met lood een flinke tijdswinst op en dalen de verwerkingskosten.
Vilton, met een hoofdkantoor en fabriek in Lelystad, levert al meer dan 25 jaar waterkerende oplossingen voor de bouw en mag zich als producent en leverancier van waterkerende systemen zoals Polylood PP, Polylood en Combi-lood gerust expert noemen op dit gebied. Bouwplaatsmanager Bauke Madlener werkt graag met de producten van Vilton: “De kwaliteit van de Vilton-producten, zoals Polylood PP, in combinatie met de verwerking is de reden dat we al 14 jaar op een prettige manier met elkaar samenwerken. Polylood PP is een fijn product en het blijft over een langere periode goed. Waarom zouden we bij elk project op zoek gaan naar een ander product voor waterkeringen waarvan we niet weten hoe dit uitpakt op de lange termijn als we al werken met een goed product als Vilton Polylood PP? Onze kwaliteitsafdeling erkent dit ook en schrijft voor dat er bij waterkeringen in opgaand metselwerk altijd moet worden gewerkt met Vilton Polylood PP.”
Inmiddels is de collega van Bauke, Wim Botermans hoofduitvoerder Gevel, ook aangeschoven bij het gesprek. Ook hij is tevreden over de samenwerking met Vilton en vat een en ander krachtig samen: “Korte lijntjes, wederzijds vertrouwen! Vilton levert goede kwaliteit, het is prettig schakelen. We hoeven maar te bellen en onze contactpersoon bij Vilton, Technisch adviseur Frank Mulders, zal alles in het werk stellen om het gevraagde zo snel mogelijk te regelen.”

Nieuwe uitvoeringen
Bij het aanbrengen van waterkeringen zijn de hoeken het lastigste om te doen. Daarom produceert en levert Vilton prefabhoeken. Doordat deze lastige delen al in de Vilton-fabriek in elkaar zijn gezet, hoeven de hoeken alleen nog maar verlijmd te worden. Zo wordt de klant ontzorgd. Geen gepruts meer op de steiger!
De constructieve samenwerking met Heijmans kan ook leiden tot nieuwe uitvoeringen van producten, zoals de prefabhoeken die worden gebruikt bij de Polylood PP-slabben. Bauke Madlener vertelt: “De Vilton prefabhoeken gaan tot bepaalde spouwafmetingen. De spouw wordt, mede door de EPC-eisen, steeds dieper, waardoor de standaard prefabhoeken niet meer voldeden.” Vilton schakelde snel en ontwikkelde in overleg met Hans de Wit, kwaliteitsmanager van Heijmans, voor project Koningsoord nieuwe uitvoeringen van de prefabhoeken. Deze zijn inmiddels ook aan het standaard Vilton-assortiment toegevoegd. Het is een voorbeeld van hoe Vilton anticipeert op hetgeen de markt vraagt, het maakt dat Vilton en Heijmans met recht ‘bouwpartners’ genoemd kunnen worden.

Toolbox
De ervaren servicemonteurs van Vilton werken dagelijks met waterkerende materialen en kunnen deze snel en efficiënt aanbrengen. Een bouwbedrijf kan er ook voor kiezen om de materialen zelf te monteren, zoals in het geval van de waterkeringen bij project Koningsoord. Vilton biedt dan een toolbox-instructie aan. Voor het project Koningsoord koos Heijmans er ook voor om een proefopstelling te maken waarbij Vilton de Heijmans-medewerkers instrueerde over het aanbrengen van Polylood PP. Achteraf heeft Vilton, als betrokken bouwpartner – samen met kwaliteitsmanager Hans de Wit -, gekeken of de waterkeringen conform voorschriften zijn aangebracht.

Zorgeloos bouwen
Afdichting, bekisting, dilatatie, opleggen en akoestiek: in deze vijf categorieën levert Vilton producten en diensten. Het bedrijf ondersteunt bouwpartners bij projecten in de bouw-, infra- en betonsector. Om projecten optimaal te laten verlopen, levert Vilton kennis, oplossingen, doordachte productsystemen en diensten. Bouwen is een teamprestatie, is de overtuiging van de medewerkers. Dat is ook wat Vilton laat zien in de jarenlange samenwerking met Heijmans. Het vernieuwende woonconcept van project Koningsoord draagt, in combinatie met de karaktervolle woningen – met producten van Vilton – bij aan het prettige wonen in deze wijk in aanbouw.

 

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij