Van Omme & De Groot: “Grote voordelen van het Vilton kruipluik zijn de luchtdichtheid en de korte montagetijd” - Vilton

Van Omme & De Groot: “Grote voordelen van het Vilton kruipluik zijn de luchtdichtheid en de korte montagetijd”

Luchtlekken zijn één van de oorzaken van warmteverlies in woningen omdat hierdoor kostbare warmte verloren gaat. Dit kan worden voorkomen door de grootste luchtlekken, zoals het kruipluik, af te dichten. Dit kan met het Vilton kruipluik, een volledig luchtdicht kruipluik met een kunststoffen matrand in plaats van metaal, waardoor het luik niet alleen luchtdicht is, maar ook gasdicht. Ook is het na montage meteen beloopbaar. Het grootste voordeel? “De luchtdichtheid, een bijkomend voordeel is de korte montagetijd”, zegt Kees Korteweg, uitvoerder bij de Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer Van Omme & De Groot.

Kees Korteweg werkt als uitvoerder aan het project ‘Thuis in Het Loo’ in Austerlitz, een gevarieerd project met rijwoningen, semi-bungalows, tweekappers en vrijstaande woningen. De wijk wordt gebouwd op een unieke plek dicht bij de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de wijk nog in aanbouw is, is de bijzondere sfeer zo dicht bij het bos al voelbaar. Het mooie van dit plan is dat de nieuwe woningen direct aansluiten op de bestaande huizen. Zo staat deze nieuwbouwwijk niet los van het dorp, maar hoort er gelijk echt bij.

   

Innovatie
De bouw van Thuis in Het Loo, verloopt in 4 fases. De woningen van fase 1 en 2a zijn opgeleverd, de vrijstaande woningen van fase 2b en de rijwoningen en semi-bungalows van fase 3 zijn in aanbouw. De huizen van fase 2b en fase 3 worden gasloos gebouwd met een EPC van 0 en ook de fase 4-woningen behalen een EPC van 0.
Als uitvoerder weet Kees Korteweg hoe belangrijk luchtdicht bouwen is. Het 100% luchtdichte kruipluik van Vilton kan een waardevolle aanvulling zijn om aan de lage EPC-waardes te voldoen. Dus toen hij tijdens de Bouwbeurs kennismaakte met het Vilton kruipluik, wilde hij gelijk meer weten over deze innovatie. “Ik was gelijk enthousiast”, vertelt de uitvoerder. Hij besprak het Vilton kruipluik met zijn collega’s en er werd besloten deze toe te passen bij Thuis in Het Loo. Om de luchtdichtheid van de woningen te testen zal er een luchtdichtheidsmeting (blowerdoortest) worden gedaan.

Voordelen
In de bouw wordt vaak gewerkt met een kruipluik met een stalen frame. Het Vilton kruipluik heeft een kunststoffen matrand waardoor het frame stijver is en dat zorgt voor een snelle montage, aangezien er minder stelwerkzaamheden zijn. Hoewel het in de praktijk lastig én tijdrovend is om het (traditionele) kruipluik volledig luchtdicht te krijgen, is dit wél mogelijk met het Vilton kruipluik. De Vilton afdichtingsband E10 aan de onderzijde van de matrand en de neopreenband, op de rand aan de onderzijde van het vloerluik, zorgt voor een luchtdichte, duurzame afdichting.

Werkt veel fijner
Het is voor de uitvoerder het eerste werk waar hij het Vilton kruipluik toepast. En hij is tevreden, vooral de gebruiksvriendelijkheid en snelle montage springen er voor hem uit. “Het kruipluik is in ongeveer 20 minuten te monteren, daarna is het gelijk lucht- en gasdicht en direct beloopbaar. Ook de aansluiting naar de vloer is dan gelijk klaar.”
De montage wordt door de uitvoerder omschreven als simpel en snel. Daniël de Vos, als timmerman verantwoordelijk voor het plaatsen van de kruipluiken bij de woningen van Thuis in Het Loo, is het met hem eens. Ook hij is enthousiast: “Dit is het eerste project waar ik aan de slag ga met het Vilton kruipluik. Het monteren van het luik is erg gemakkelijk, zeker als je het vergelijkt met de standaard vloerluiken met metalen matranden. Het is een mooi product om mee te werken. Ik zit al een tijd in het vak en ik moet zeggen: dit kruipluik is super! Het werkt veel fijner dan de standaard vloerluiken met metalen matranden.”

 

Bouwpartner
Uitvoerder Kees Korteweg werkt al jaren samen met Vilton: “Het is een prettige samenwerking. De technisch adviseur denkt altijd mee en geeft goed advies. Dat werkt prima.” Ook is de uitvoerder tevreden over de kwaliteit van de geleverde producten. En het Vilton kruipluik? “Dat is een mooi product! Ik zou het luik zeker aanbevelen bij collega-aannemers.”

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij