Het Niftarlake College heeft weer een stille sporthal! - Vilton

Het Niftarlake College heeft weer een stille sporthal!

Wie wel eens in een gymzaal komt weet: sporten gaat hier hand in hand met veel geluid, denk maar aan stuiterende ballen, piepende gymschoenen, het schelle geluid van een scheidsrechtersfluitje en het geschreeuw van sporters. Wanneer de akoestiek in een gymzaal niet op orde is, wordt het al snel onprettig om er te sporten, voor de sporters én de gymdocenten.

(renovatie van) het Niftarlake College
Een slechte akoestiek in een gymzaal ontstaat vaak doordat er niet voldoende geluidsabsorberende materialen aanwezig zijn. Dit veroorzaakt een te lange nagalmtijd. Daarnaast treden in gymzalen waar sprake is van harde wanden vaak flutterecho’s op, waardoor het geluid van bijvoorbeeld een stuiterende bal heen en weer blijft kaatsen tussen de wanden. Dit was ook het geval in de drie gymzalen van het Niftarlake College in Maarssen. Deze gymzalen zijn deze zomer gerenoveerd, waarbij ook de akoestiek is aangepakt.

Uitdaging: nagalmtijd verkorten en flutterecho’s voorkomen
Midden in een woonwijk, aan de Pauwenkamp in Maarssen, staat het Niftarlake College voor mavo, havo en vwo, dat in 1993 is gebouwd. De scholieren van het Niftarlake hebben gym in een van de drie gymzalen. Elk van die gymzalen heeft eigen akoestische uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de gymzaal met aan een kant een bakstenen wand met gaatjes erin, waardoor de akoestiek hier heel anders is dan in de overige twee zalen.
Guus Dreu, Hoofd facilitair bij het Niftarlake College, benaderde de akoestisch ingenieurs van Vilton Silent Building voor advies. Zij berekenden vervolgens de akoestische nagalmtijd van de drie zalen en adviseerden het hoofd facilitair akoestische panelen aan te brengen op de lage wanden van de gymzalen.

Oplossing: Softsonic wandpanelen
Om het benodigde aantal vierkante meters absorptie te behalen is er gekozen om op de lage wanden  van de sportzalen Softsonic akoestische panelen te monteren in drie verschillende diktes, elk met een eigen kleur en uitstraling: Softsonic 23 mm in de kleur cactus, Softsonic 43 mm in de kleur ocean blue en Softsonic 53 mm in het licht grijs (perfect passend bij de klimwand in deze zaal!). Deze kleuren komen ook terug op andere plekken in het schoolgebouw en vormen hierdoor een mooi geheel met de gymzalen. De akoestische panelen zijn in overleg met Vilton Engineering op maat ontworpen en gefabriceerd in onze eigen fabriek in Lelystad en in de zomervakantie gemonteerd door de collega’s van Vilton Services.

De voordelen van Softsonic
Er is gekozen om Vilton Softsonic panelen te gebruiken omdat dit materiaal zeer goede geluidsabsorberende eigenschappen heeft. De panelen zijn opgebouwd uit een laag stevig akoestisch materiaal en een laag versterkt polyesterwol dat aan de zijkanten wordt omgeslagen voor een nette afwerking. Hierdoor kunnen de panelen stuikend tegen elkaar geplaatst worden. Softsonic is erg sterk en door het polyester aan de buitenzijde erg zacht bij aanraking. Dit maakt dat deze panelen goed en veilig in sportomgevingen toepasbaar zijn. Op zowel lage als hoge frequentieniveaus scoren deze panelen bijzonder goed (αw = 1 bij een dikte van 43 mm). Een akoestische oplossing die voldoet aan de normen van de KVLO, die sporters en gymleraren beschermt én er ook nog eens fraai uitziet.

Resultaat: een goede akoestiek
Guus Dreu is positief over de samenwerking met Vilton Silent Building en het eindresultaat: “De wanden van de drie gymzalen zien er weer prachtig uit: mooie kleuren en keurig afgewerkt. De monteurs van Vilton hebben de panelen netjes en secuur bevestigd. De galm in de gymzalen is door het gebruik van de panelen duidelijk minder en de verstaanbaarheid is verbeterd. We zijn tevreden met het resultaat.”

Meten = weten!
Wilt u weten of het geluid in uw gymzaal of sporthal schadelijk is voor docenten, trainers en gebruikers? Vraag dan een geluidsmeting aan! Onze akoestisch ingenieurs beschikken over speciale apparatuur die nagalmtijden exact meten. Zo kunnen we u een onderbouwd advies geven over de juiste materialen en systemen om snel en effectief de akoestiek in uw gymzaal te verbeteren.

Wist u dat…
Uit onderzoek van de KVLO blijkt dat veel docenten lichamelijke opvoeding die werken in zalen met een slechte akoestiek, last hebben van oververmoeidheid, concentratie- en/of stemproblemen. Een slechte akoestiek kan tot gehoorproblemen leiden, met ziekteverzuim en soms zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Vilton Silent Building kan helpen om de akoestiek in sportzalen te verbeteren. Door het exact meten van de nagalmtijden in de gymzaal of sporthal geven we advies over de juiste manier om snel en effectief de akoestiek in gymzalen te verbeteren. Zo kunnen gehoorbeschadigingen bij gebruikers en docenten voorkomen worden en de verstaanbaarheid van docenten worden verbeterd.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij