Nieuw systeem van bekistingafstandhouders: Vilton RivePipe - Vilton

Nieuw systeem van bekistingafstandhouders: Vilton RivePipe

“Ik was gelijk fan van dit systeem”
Bij het storten van betonnen laadperrons voor een groot distributiecentrum in Flevoland heeft Vilton aannemer Groothuis uitgedaagd een nieuw systeem van bekistingafstandhouders te gebruiken: Vilton RivePipe. De theoretische voordelen vindt Groothuis interessant, maar het gaat om de praktijk. Manager Techniek & Innovatie Dré Meesters van Vilton komt timmerman Robert van Bruggen een uurtje helpen bij het verwijderen van de buisjes en het aanbrengen van de plug RiveStop.

Op een vroege maandagmorgen worden de eerste meters bekisting verwijderd en kan Vilton aan de slag met het demonstreren van de RivePipes en RiveStops. Hiervoor heeft Meesters een speciale tool meegenomen: de RiveOut. Dit is een metalen slagapparaat, met een handvat en een speciale kop met schroefdaad, die is voorzien van een ingenieus beweegbaar contragewicht. Door het schroefdraad een kleine stukje in de afstandhouder te draaien en vervolgens een slagbeweging met het gewicht te maken, komt de Vilton RivePipe heel gemakkelijk uit de verse betonwand. Binnen een paar minuten staan op de muur de herkenbare groene RivePipe buisjes te wachten op hereniging met hun tegenpool van de andere kant van de muur.

‘Veel handiger’
Als ook timmerman Van Bruggen een aantal RivePipes heeft verwijderd, ziet hij meteen al de voordelen. “Dit is veel idealer! Waar je normaal drie of vier doppen verwijdert, hebben we nu in dezelfde tijd al 10 meter gedaan. En waar normaalgesproken de buisjes blijven zitten, houd je nu alleen beton over.” Nu de herkenbare groene buisjes eruit zijn, begint de echte test waar Van Bruggen vooral benieuwd naar is: het goed waterdicht maken van de opening door middel van de RiveStop. Meesters pakt de Vilton RiveStop popnageltang, plaatst er een elastische plug, de RiveStop, op en positioneert de plug op de gewenste diepte in het gat. Vervolgens spant hij de speciale tang twee à drie keer aan en de plug zit vast. Het unieke van de Vilton RivePipe is dat de stop in het beton ongeveer 50% van de oorspronkelijk diameter uitzet, waardoor de opening volledig mechanisch afgesloten is. De variant die we hier gebruiken is bestand tegen waterdruk van 2 bar. Een waterkolom dus van maar liefst 20 meter. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de oplossing. Van Bruggen is dan ook meteen enthousiast: “Dit is veel en veel handiger. Met gewone proppen ben ik zeker drie tot vier keer zo lang bezig. Daar komt bij dat je bij het oude systeem niet zeker weet of het werkt omdat sommige zwelproppen goed gaan, terwijl anderen er half uitsteken. Dan geef je die met een schroevendraaier een opdonder en dan zit-ie er wel in, maar beschadig je dat ding ook, dat is makkelijk zat.” Deze Vilton-oplossing geeft Van Bruggen meteen een beter, vertrouwder gevoel. “De buisjes er uithalen gaat zeker sneller, maar vooral die prop geeft een goed gevoel over het systeem.”

Voordeel van de Vilton RivePipe
Groot voordeel is dat de Vilton RivePipe meteen weer gebruikt worden in de bekisting verderop. Dré Meesters geeft als tip om na gebruik de RivePipes in te spuiten met bekistingsolie voor een goede werking bij hergebruik. Uitvoerder Harold Bruintjes die ook even komt kijken naar de ervaringen met de RivePipe, merkt meteen aan collega Van Bruggen dat het goed zit. Hij is zelf ook enthousiast over het nieuwe product: “Ik was er gelijk fan van. T’is weer wat nieuws. Je hebt geen twee afdichtingen meer: rondom en in het buisje. Nu blijft er een mooi open betongat over. Dat is een echte verbetering”, benadrukt hij.
Uiteraard zijn de afstandhouders in verschillende maten verkrijgbaar: 100, 150 en 200. Van Bruggen vertrouwt er met zijn recente ervaring volledig op dat de andere formaten er net zo makkelijk uitgaan als de RivePipes van vandaag. Uiteraard neemt Bruintjes ook even de proef op de som door het hele proces met de RivePipe, RiveOut en RiveStop voor de camera uit te voeren. Zonder al te veel moeite heeft hij het betongat binnen zeer korte tijd afgedicht. Een betere reclame voor dit slimme bekistingsysteem is bijna niet denkbaar. Het RivePipe-systeem van Vilton heeft zich met veel succes bewezen bij dit bouwproject van Groothuis.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij