Kortere bouwtijd en een waterdichtresultaat met bentoniet - Vilton

Kortere bouwtijd en een waterdichtresultaat met bentoniet

Uitdaging: waterdichte damwand
In Rotterdam Delfshaven is aannemersbedrijf Stebru Bouw 43 woningen en een parkeergarage aan het bouwen. Om te voorkomen dat er water tussen de damwand en de betonconstructie van de ondergrondse garage komt, is een afdichtingssysteem nodig. Vilton adviseerde Stebru Bouw het gebruik van Bentex Bentoniet Waterstop RX101. Dit is een plastische band van synthetisch rubber gevuld met bentoniet. Bentoniet is een gebruiksvriendelijke natrium-kleisoort met grote zwelcapaciteit.

Oplossing: Bentoniet Waterstop RX101
Vilton heeft in samenwerking met de Excel Group de afdichtingsband over de hele lengte van de damwand gemonteerd. Dit is gebeurd door over de bentonietband een bevestigingsgaas te spannen dat tegen de damwand is bevestigd. De randen van de band zijn bovendien gekit met een speciale zwelkit.

Naast de bentonietband heeft Vilton het verloren bekistingssysteem Pecafil geleverd. Dit systeem heeft Stebru gebruikt voor het maken van poeren. Pecafil bestaat uit staalmatten met, afhankelijk van de eisen, verschillende staafdiktes. Hieromheen zit een polyethyleen krimpfolie. Vilton heeft de staalmatten in de fabriek geprefabriceerd tot de benodigde bekistingsmaat. Op de bouwplaats konden de Pecafil-pasvormen vervolgens eenvoudig in elkaar geschoven worden.

Resultaat: waterdicht systeem met een korte bouwtijd
Zowel de bentonietband RX101 als het Pecafil bekistingssysteem hebben de bouwtijd van de woningen in Rotterdam verkort. Beide productsystemen zijn aanzienlijk sneller aan te brengen dan alternatieve systemen (bijv. stalen bekisting). Door de bentonietband is Stebru er bovendien van verzekerd dat er geen water tussen de damwand en de betonconstructie van de parkeergarage inkomt. De afdichtingsband kan tot 8 bar waterdruk aan en heeft een zwelvermogen van 400% ten opzichte van zijn droogvolume.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij