CASA Helmond
Team CASA-woning in de ‘slimste wijk’ ter wereld:
innovatief, betaalbaar, comfortabel én duurzaam
Een duurzaam alternatief ontwikkelen voor sociale woningbouw met technologieën die nu al beschikbaar zijn. Dát was het uitgangspunt van CASA 1.0. Deze woning is ontworpen door studenten van de TU/e, en gebouwd in samenwerking met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf. Wij werden hiervoor benaderd voor advies en levering op het gebied van luchtdicht bouwen en de akoestische ontkoppeling voor de warmtepomp.
In de Helmondse wijk Brandevoort komt de ‘slimste wijk’ ter wereld, Brainport Smart District. Slim op het gebied van bijvoorbeeld circulariteit, participatie en gezondheid. Er komen zo’n 1.500 woningen. In december 2020 is gestart met de eerste: CASA 1.0, bestaande uit twee verdiepingen met drie sociale huurwoningen: een appartement op de begane grond van 60 m² en twee studio’s van elk 30 m².
Bijzonder project
In de keet aan de Diepenbroeksingel in Helmond spreken we over dit bijzondere project met Paul Claes, Senior Werkvoorbereider bij bouwbedrijf Hurks en projectleider van CASA 1.0 en Antoine Post, student Natuurkunde aan de TU/e en team manager van Team CASA. Antoine vertelt over het ontstaan van het project: “Ik hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in de huidige woningbouw. Ik miste de integratie van comfort, betaalbaarheid en duurzaamheid. Ik had hier wel ideeën over.” Uiteindelijk heeft hij deze in 2016 verwerkt in het concept ‘CASA’: casa is Spaans voor huis, maar ook de afkorting van de begrippen ‘comfortable, affordable, sustainable alternative’.
Nieuwe innovaties en technologieën
Antoine werkt samen met een groep enthousiaste medestudenten aan het project. Ook sloten vele bedrijven zich hierbij aan, waaronder Hurks als hoofdaannemer en woningcorporatie Woonbedrijf. Paul Claes: “Het is een uitdagend project, een andere manier van een huis opbouwen. Innovatief, met een heel andere detaillering. Dat maakt het zo’n mooi project.” Voor de bouw van CASA 1.0 worden nieuwe innovaties en technologieën gebruikt die bedacht zijn door de studenten van Team CASA. Zo is de woning gemaakt van staal en volledig recyclebaar hout. CASA 1.0 bestaat uit modulaire eenheden, die zonder lijm worden gemonteerd en die ook te recyclen zijn. Ook bijzonder is dat alle installaties in de kern van de woning zijn geplaatst: overzichtelijk, gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden. CASA 1.0 is een nul-op-de-meter huis en gaat zelfs een stap verder. Het huis heeft geen normale fundering, maar een geïntegreerd seizoensgebonden wateropslag (104.000 liter water!). Dat betekent dat er in de zomer warm water wordt opgevangen en ondergronds wordt opgeslagen om het huis in de winter mee te verwarmen. Op advies van een van onze akoestisch adviseurs is er besloten om voor de akoestische ontkoppeling van de warmtepomp gebruik te maken van rubber pads Vilton CDM 79. Dit oplegrubber zorgt voor een goede demping van hinderlijke trillingen van de warmtepomp.
Tevreden gebruiker
Projectleider Paul Claes heeft bij een bouwproject nog niet eerder gewerkt met de producten van Vilton, zoals de Vilton tape type FAS, geschikt voor luchtdicht bouwen: “Mijn collega Marco Smeets werkte al wel eerder samen met Vilton. Toen onze houtskeletbouw leverancier voorschreef dat er bij dit project een tape moest worden gebruikt die geschikt is voor luchtdicht bouwen en die dampdoorlatend is, benaderde Marco Vilton voor een oplossing. Dit bleek de Vilton tape type FAS.” Paul Claes is tevreden over de kwaliteit ervan. “De verwerkbaarheid is heel goed. Het werkt prettig en is gemakkelijk aan te brengen. Ik ga zeker overwegen om deze tape ook voor andere projecten te gebruiken.”
Voordelen Vilton tape type FAS
Ronald Timmermans is onze technisch adviseur in de regio Zuid. Hij legt de voordelen uit van Vilton tape type FAS: “Het is een PES-vlies met een speciale UV-bestendige acrylaat coating en een acrylaat kleefstof als hechtingsmateriaal. Hierdoor heeft het een grote kleefkracht en een zeer goede hechting. Deze tape is geschikt voor hechting op de meest gebruikte gevelfolies en kan ook worden gebruikt voor de aansluiting van folies op andere ondergronden, zoals glad hout, OSB- en spaanplaat, harde kunststoffen, metaal en glas.”
Oplevering
De oplevering van CASA 1.0 staat gepland in juli 2021. Team manager van Team CASA, Antoine gaat met zijn vriendin in het appartement wonen: “Dat is heel gaaf! Zo kunnen we het concept waar nodig verbeteren en doorontwikkelen. Met als doel om in de toekomst meer van deze woningen te bouwen.”
Wilt u dat wij contact opnemen?
Laat uw naam en
telefoonnummer achter!