“De akoestiek op kantoor is enorm verbeterd!” - Vilton

“De akoestiek op kantoor is enorm verbeterd!”

De gemeente Westerveld ligt in Drenthe, op een oppervlakte van 28.300 hectare wonen ongeveer 19.000 inwoners. De gemeente bestaat uit zesentwintig dorpskernen, met elk een eigen cultuur, karakter en historie. Het gemeentehuis staat in Diever, en is een modern gebouw van twee etages dat ruim tien jaar geleden werd gebouwd.

De werkruimtes op de afdelingen zijn (half)open, van elkaar afgeschermd door glazen wanden. In het middengedeelte bevonden zich voorheen rol- en archiefkasten, maar deze archiefruimtes zijn inmiddels omgebouwd tot compacte vergaderunits voor 4 personen. Daarnaast zijn er op de gangen flexplekken in de vorm van ‘treincoupés’ te vinden en telefooncellen, bekleed met geluidsabsorberend materiaal. Aan de wanden in de middengebieden en in een groot deel van de werkruimtes zijn akoestische tegels bevestigd om akoestiek op kantoor te verbeteren. Duurzaam en recyclebaar zijn kernwoorden als het gaat om de inrichting van de kantoren.

De uitdaging: de akoestiek op kantoor verbeteren
Ondanks dat de gemeente bij de bouw van het gemeentehuis een goede basis legde voor een prettige ruimte-akoestiek, besloot de gemeente te onderzoeken of de werkruimtes nog steeds voldeden aan de akoestische eisen van nu. Door een toename van personeel waren er meer werkplekken nodig en in alle ruimtes moet prettig kunnen worden gewerkt, zonder te veel hinderlijk geluid en zonder concessies te doen aan de spraakverstaanbaarheid. Er werd een speciale werkgroep opgericht die zich bezighield met een nieuwe indeling. Tijdens werksessies en een enquête onder alle medewerkers kwam onder andere naar voren dat hoe overzichtelijk en transparant de indeling van de kantoren ook was, de akoestiek verbeterd moest worden. Een medewerker van de gemeente Westerveld vertelt: “Het onderwerp ‘geluid’ speelde een grote rol tijdens deze sessies. Collega’s ondervonden hinder door galm in de werkruimtes. Door de glazen wanden was er sprake van een echo. Akoestische maatregelen waren meer dan gewenst.” Hier kwam Vilton Silent Building in beeld.
De afdeling Gebouwenbeheer binnen de gemeente Westerveld maakte al eerder kennis met de akoestische oplossingen van Vilton Silent Building bij de bouw van de nieuwe sporthal van Diever. Vilton Silent Building leverde en monteerde in deze sporthal geluidsabsorberende Softsonic sportpanelen, om gehoorbeschadigingen bij gebruikers en docenten te voorkomen en om hun verstaanbaarheid te verbeteren. Een positieve eerste kennismaking met de akoestische oplossingen van Vilton.

De oplossing
De tweede kennismaking met Vilton was tijdens de BouwBeurs, waar een aantal medewerkers van de gemeente een bezoek bracht aan de ‘akoestische tunnel’ in de Vilton-stand om zo het rustgevende effect van ruimte-akoestiek in een lawaaiige beursomgeving te ervaren. Deze ervaring was zo positief dat een akoestisch adviseur van het Vilton Silent Building team na de beurs naar Diever ging en na een geluidsmeting in het gemeentehuis adviseerde om de recyclebare Softsonic akoestische wandpanelen en akoestische visuals te plaatsen om zo de ruimte-akoestiek in de kantoren te verbeteren. Inmiddels zijn deze akoestische antracietkleurige wandpanelen en akoestische visuals door de monteurs van Vilton Services snel en efficiënt aangebracht.

Het resultaat
De akoestische panelen in het gemeentehuis ogen stijlvol en strak. “Het ziet er fantastisch uit, de panelen zijn prachtig afgewerkt en de montage is goed uitgevoerd. En het belangrijkste: de akoestiek in de kantoorruimtes is enorm verbeterd! Dit kwam ook naar voren tijdens een evaluatie met de werkgroep en uit een nagalmtest na het aanbrengen van de panelen.”
De medewerkers merken een duidelijk verschil in de akoestiek op kantoor. Daarom is besloten om extra (demontabele) panelen te plaatsen. En ook wordt een aantal Vilton Isonic visuals geplaatst. Dit zijn geluidsabsorberende elementen opgebouwd uit een aluminium frame, geluidsabsorberend materiaal en een bedrukt doek als afwerking. Het dempt geluid, maar heeft ook een esthetisch doel.

 

   

Professionals in akoestiek
Vilton Silent Building adviseert, produceert, levert en monteert oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Verschillende typen geluid vragen immers om hun eigen bouwkundige aanpak. Vanaf de tekentafel tot aan de montage kan Vilton Silent Building u ondersteunen op het gebied van ruimte-akoestiek (en trillingsakoestiek). En de gemeente Westerveld? Die is blij met het eindresultaat. De akoestiek op kantoor is verbeterd: “Het is geworden zoals we voor ogen hadden en zijn trots en blij met het resultaat.”

 

 

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij