Base Isolation maakt herbouwde woningen aardbevingsbestendig - Vilton

Base Isolation maakt herbouwde woningen aardbevingsbestendig

In Garrelsweer heeft in de nacht van 15 op 16 november 2021 een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 3,2 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste beving in Groningen sinds mei 2019. De beving werd gevoeld in de wijde omtrek, zo ook bij het project Fazanthof in Ten Boer. Hier dempten de Vilton FIP-D Dubble Curved Surface Sliders de forse beving bij dertig herbouwde woningen. Deze beweging kon kort voor de oplevering van de woningen waargenomen worden op de sliders. De aardbevingsbestendigheid wordt gerealiseerd door toepassing van Base Isolation: ontkoppeling van woning en fundering.

Project Fazanthof in Ten Boer
Het project Fazanthof in Ten Boer betreft de herbouw van dertig woningen die al eerder schade hebben opgelopen door aardbevingen in het seismisch gebied boven Groningen. De oude woningen zijn gesloopt en op dezelfde plek worden op dit moment nieuwbouwwoningen neergezet. Deze voldoen aan de meest recente versterking normen en zijn gasloos.

Het project is één van de sloop- en nieuwbouwprojecten binnen de versterkingsopgave van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Samen met Geveke hopen zij de woningen eind 2021 op te leveren. Dan kunnen de huiseigenaren eindelijk weer terug naar een veilige woning op dezelfde plek na ongeveer 8 jaar planvorming.

Aardbevingsbestendig met Base Isolation
Bij project Fazanthof moet rekening worden gehouden met aardbevingen die kunnen ontstaan vanuit het nabijgelegen seismische gebied. Al eerder zette Vilton sliders in voor hoogbouw en studentenflats in de provincie Groningen. Voor de dertig nieuwbouwwoningen was echter een andere aanpak vereist: een woonhuis heeft onvoldoende gewicht voor de reguliere sliders. Daarom is Vilton destijds gestart met het doorontwikkelen van kleinere sliders speciaal voor de laagbouw in Groningen. Van deze FIP sliders is al bekend dat ze een beving dempen. In de nacht van 15 op 16 november werd dit bevestigd. Een unieke situatie, want nog nooit eerder was er een zware beving zó dichtbij waarvan Vilton de werking met eigen ogen kon bevestigen.

Inspectie met stof afdruk
Tijdens de inspectie van de sliders constateerden we dat de schalen en glijdende schijf ten opzichte van elkaar bewogen. Waar de grond samen met de fundering aan het bewegen was, stonden de woningen stil. Bijzonder is dat de bewegingsrichting zichtbaar was door een laag stof op de sliders. Deze komt overeen met de richting van de beving. Na meerdere bevingen zal deze bewegingsrichting niet meer zichtbaar zijn. Een unieke waarneming die nog nooit eerder is vastgesteld in Nederland.

Bijzonder project voor Vilton
De timing in combinatie met de samenloop van omstandigheden maken dit een bijzonder project. De woningen zijn gereed voor oplevering maar nog niet overgedragen. Hierdoor kon Vilton de sliders inspecteren zonder de huiseigenaren te storen. Daarnaast was dit de eerste zware beving sinds de sliders bij project Fazanthof zijn geïnstalleerd. De ‘afdrukken’ van de beving waren hierdoor goed zichtbaar.

Aardbevingsbestendig bouwen
Veiligheid voor de inwoners van Groningen staat voorop. Vilton draagt bij aan deze veiligheid door oplossingen te bieden voor zowel het versterken van bouwconstructies als het ontkoppelen. Dit laatste doet Vilton door middel van Base Isolation. Door FIP(-D) sliders in te zetten hoeft alleen de fundering te worden aangepast. Met deze oplossing kan het gebouw op de gebruikelijke manier worden gerealiseerd en is traditioneel versterken onnodig.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!

    Werken bij